Camilla

måndag 28 september 2009

Alltid dessa fransmän...

Som ni kanske har läst har jag blivit uppvaktad av franska ambassaden, något oväntat. De anser att jag har "fel " åsikter när det gäller nedstängning av hemsidor (och avstängning av kunder från internet). Det som stör mig mest är att de sitter och registrerar vilka ledamöter som är emot det franska förslaget, men jag kan lugnt intyga att deras samtal med mig gjorde mig ännu mer övertygade i min sak! För drygt två sedan fick jag också uppvaktning från franskt håll, men då gällde saken spelmonopolet som de ville bevara och jag även då tyckte "fel". Alltid dessa fransmän...

Imorgon åker jag till Karlskrona och besöker häktet!

torsdag 24 september 2009

Provvalet i Dalarna klart!

Provvalet i folkpartiet Dalarna är klart och jag vann! Bosse Brännström, Avesta kom tvåa och Veronica Hedenmark, Falun kom trea.
Dessutom har Beatrice Asks svar på min skriftliga fråga kommit, läs svaret här. Svaret var väl inte så väldigt upphetsande, men däremot ringde en tjänsteman från justitie mig igår och det samtalet kring internetoperatörernas ansvar var mer givande.

Om ni inte har något för er ikväll så ordnar Liberala Klubben ett möte ikväll på temat "Integritet till vilket pris" där Pär Ström, Sara Belfrage, Robet Rydell och jag själv ska ingå i en panel. Hur mycket kan vi offra vad gäller personlig säkerhet, upphovsrätt, vardagskrångel med mera för att värna integriteten-det ska vi diskutera kl 18.30 på Ritorno, Odengatan 80.
Ungefär sammat tid, kl 19.00, men på en annan plats i stan, på The Liffey, Stora Nygatan 42 har Frihetsfronten pubkväll, HAX ska prata om EU. Båda arrangemangen är öppna för allmänheten, Frihetsfronten efterlyser kvinnliga deltagare till pubkvällen, brukar vara ett stort underskott på representanter för det kvinnliga könet.

Motionsskrivandet fortsätter...

onsdag 23 september 2009

Negern, kameran och friheten!

Kameraövervakning minskar inte brotten!Undrar vad Johan Pehrson säger nu? Artikeln i dagens DN tar upp just problematiken kring allt fler kameror på offentliga platser. Vad händer på sikt? Hjälper kamerorna överhuvudtaget och i så fall till vilket pris. Det behövs fler artiklar som denna, artiklar som tar upp problematiken kring alla dessa kameror. HAX skriver så här på sin blog

"De nya systemen går mycket längre. Ansiktsigenkänning börjar nu bli tillräckligt effektiv och billig för att användas på bred front. Det innebär att istället för att bara övervaka en plats, så kan man nu identifiera och följa enskilda individer. Vilket känns en smula orwellskt"
Jag håller helt med.

Om ni har tråkigt, en vacker höstdag som denna, kan ni ju alltid skriva ett frihetligt manifest, det verkar poppis nuförtiden!!
Visst känns det ibland som lever i en fars, ett verklighetens Grönköping, jag fick den känslan igår då jag läste om Centrum mot rasisms arbete för att stoppa namnet Negern på ett kvarter i Karlstad. Tyvärr tror jag ett den här typen av antirasistiskt arbete får motsatt effekt. Gulan Avci skriver mer om det på sin blog.

Känner mig piggare och piggare för varje timme nu..

Har jag dött eller..?

Nej, jag har inte dött, inte riktigt. Däremot har jag varit till Chile med kulturutskottet och strax efter hemkomst fick jag influensa. Jag är fortfarande sjuk i en mycket seg influensa, kanske svininfluensa..? Det intressanta är att om så mycket som säger ordet svininfluensa så får folk något hysteriskt i blicken och flyttar sig några meter bort. Men svininfluensan är ju inte farlig om man är normalt frisk och stark- däremot väldigt seg.
Chileresan var som alla utskottsresor, lite som en skolresa. Ingrid, föredragande vid utskottet är som en skolfröken och håller koll på ledamöterna. Bussar hämtar och lämnar, alla måltider intages tillsammans och det finns inget utrymme för indivualism- i såna här sammanhang är det kollektivet som gäller. Jag som själv varit lärare vid många skolresor kan njuta av att det inte är jag som ska räkna in elever (ledamöter), ta emot gnäll, hitta bortatappade väskor och övertyga busschauffören om att ta kisspaus.
Men det var intressant att se Chile, kort sagt kan man ju säga att det var väldigt socialistiskt, med röda fanor vajjande i luften. Vi var dessutom där på nationaldagen den 11 september, den dag då Allende tog sitt liv 1973, då han insåg att han mist kontrollen över militären och kuppen var ett faktum.
Det är också första gången folk kallat mig för högerextremist,( jag den gode folkpartisten) men deras syn på högerpolitiker har ju sin historia. Däremot är det intressant att notera att inför valet i vinter så leder faktiskt högern.
Nog om Chile, vi är mitt i motionstiden, det är alltid med en mycket speciell känsla jag skriver mina motioner. Varför, för vem och till vilket pris? När man vet att 99% av alla motioner avslås så tappar man ju lätt motivationen, kanslipersonalen stressar ihjäl sig och sedan ska alla motioner behandlas av utskotten- för att slutligen avslås. Men visst, jag ska göra några symboliska, om integritet, om jämställdhet och om rökning och kanske några andra...Har ni tips på uppslag till en enastående bra motion får ni gärna höra av er!
Jag återkommer...

fredag 4 september 2009

Operatörerna kan inte ta smällen

Det är fel att operatörerna ska stå till svars för vad deras kunder gör, alltså är det fel att tvinga operatörerna stänga av kunder.Tvångsmedel som att tvinga internetleverantörer att stänga ned sajter, får bara användas i de allra allvarligaste brotten. Det är en fråga om rättssäkerhet. En av de grundläggande principerna i en rättsstat handlar om proportionalitet och informationsfriheten är en mycket stark rättighet.
Vi kan jämföra med de steg som tagits för att öka rättsväsendets möjlighet att beslagta fordon eller förverka tillgångar som uppkommit genom brott. De har föregåtts av mycket noggranna utredningar och det finns mycket strikta regler för hur de får tillämpas. Så har inte alls varit fallet här.
Lagen måste stramas åt. Det måste finnas lika strikta och tydliga kriterier för sådana här tvångsåtgärder som det finns kring andra tvångsmedel som innebär ingrepp i den personliga friheten. Särskilt tvångsmedel som riktas mot enskilda individer, måste föregås av mycket strikta domstolsprövningar. Det är inte medel som kan användas för att "sätta press på" någon. Därför jobbar jag med en skriftlig fråga till ministern hur hon ser på det hela, enligt min mening bör nog lagen ses över.
Egentligen borde man införa en lag om detta på EU-nivå, som skyddar enskildas, företags och organisationers rättigheter bättre.